Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest)

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή λαμβάνει χώρα στο Μόναχο της Βαυαρίας η μεγαλύτερη γιορτή μπύρας το Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest) όπου κυριαρχεί η μπύρα (das Bier), το λουκάνικο (die Wurst) και η εύθυμη μουσική της περιοχής (die Volksmusik) από ορχήστρες πνευστών.

Παρότι ονομάζεται Γιορτή του Οκτωβρίου, ανοίγει τις πύλες της 16 μέρες πριν από την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Καθιερώθηκε από το 1810 όταν ο φιλέλληνας διάδοχος του βαυαρικού Θρόνου Λουδοβίκος ο 1ος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Θηρεσία και γιόρτασε τους γάμους του σε μια τεράστια αλάνα μπροστά στα προπύλαια του Μονάχου η οποία ονομάστηκε «Theresienwiese» προς τιμήν της Θηρεσίας.

Επειδή η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία, οι Βαυαροί βασιλείς αποφάσισαν να επαναλάβουν το γλέντι στην ίδια αλάνα και την επόμενη χρονιά, οπότε και καθιερώθηκε.

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι παραγωγοί μπύρας του Μονάχου πέτυχαν αθόρυβα, αλλά με αποφασιστικότητα να κερδίσουν την αποκλειστικότητα συμμετοχής στη γιορτή και η γιορτή μετατρέπεται σε γιορτή μπύρας.

Έκτοτε όλες οι ζυθοποιίες του Μονάχου προσφέρουν μπύρα στους επισκέπτες σε χαρακτηριστικές σκηνές χωρητικότητας 2-3.000 ατόμων. Σερβιτόροι και αρκετοί επισκέπτες φορούν τις παραδοσιακές βαβαρικές ενδυμασίες.

Επισκεφτείτε εδώ την επίσημη σελίδα του Οκτόμπερφεστ. Welcome to the Munich Oktoberfest – Oktoberfest.de

Μια γιορτή που όλοι μας θα θέλαμε να επισκεφτούμε!!!

Επειδή όμως ένα ταξίδι στη Γερμανία ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί σκεφτήκαμε με τα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης να ετοιμάσουμε τη δική μας γιορτούλα και να μεταφερθούμε στο πνεύμα του Oktoberfest.

Αρχικά έγινε προβολή ενός μικρού βίντεο από το επίσημο portal της διοργανώτριας πόλης και τα παιδιά ξεναγήθηκαν εικονικά στην περιοχή του φεστιβάλ.

Έπειτα οι μαθητές ρωτήθηκαν τι γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη γιορτή, την διοργανώτρια πόλη, τι τρώνε και τι πίνουν οι επισκέπτες κλπ.

Ακολούθησε συζήτηση και παράλληλα έγινε η εισαγωγή του νέου λεξιλογίου στα Γερμανικά (das Fest, feiern, das Bier, die Lederhose…)

Με την χρήση των προγραμμάτων Quizlet και Wordwall, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τον βαθμό εμπέδωσης του νέου λεξιλογίου με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο.

Στο τέλος τα παιδιά κατασκεύασαν με πηλό και πλαστελίνη τα παραδοσιακά κέικ του Oktoberfest σε σχήμα καρδιάς (Lebkuchenherzen- Oktoberfest) γράφοντας πάνω εκφράσεις όπως “Oktoberfest, Prost (στην υγειά μας) και Liebe (αγάπη).