Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο  στο  «Χριστουγεννιάτικο Μουσικό Ταξίδι στον Κόσμο»

Ήμασταν και εμείς εκεί!

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2017  και στην Αίθουσα  Εκδηλώσεων του Μουσικού  Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής οι μαθητές μας  συμμετείχαν στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ροδόπης  με τίτλο «Χριστουγεννιάτικο Μουσικό Ταξίδι στον Κόσμο».

Η χορωδία του σχολείου μας  με την επίβλεψη της μουσικού  κ.  Σταματίας Ζαμπουνίδου τραγούδησε  παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης πλαισιωμένα στο  θεατρικό δρώμενο – έθιμο, «Τα εννιά φαγητά», που παρουσίασαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης με την επιμέλεια της δασκάλας τους κ.  Αναστασίας Κυριαζή. Tο δρώμενο συνόδευαν στην γκάιντα ο Θανάσης Κωστενίδης και στο νταούλι ο Φίλιππος Ξανθοπουλίδης, μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Κομοτηνής.

 

Το έθιμο: «Τα εννιά φαγητά»

Σύμφωνα με τη θρακιώτικη παράδοση, την παραμονή των Χριστουγέννων από νωρίς το πρωί η νοικοκυρά του σπιτιού ζύμωνε το Χριστόψωμο στολίζοντάς το με σταφίδες και καρύδια, ενώ τα μικρά παιδιά της οικογένειας τριγυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού τραγουδώντας τα κάλαντα,

«Σαράντα μέρες σαράντα νύχτες

η Παναγιά μας κοιλοπονούσε,

κοιλοπονούσε παρακαλούσε…».

Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων έστρωναν «Το τραπέζι της Παναγιάς». Το τραπέζι αυτό έπρεπε να είχε πάνω του εννιά νηστίσιμα  φαγητά, που συμβόλιζαν τους εννιά μήνες που κυοφορούσε η Παναγία, ενώ για κάποιους άλλους συμβόλιζαν τους εννέα τόπους που πέρασαν  η  Παναγία με τον Ιωσήφ για να αποφύγουν τον Ηρώδη.

Τα πιο συνηθισμένα φαγητά στο τραπέζι της Παραμονής ήταν τα φασόλια για να ναι μπόλικη η σοδειά τους,  η πίτα για να ναι χρυσή σαν τα στάχυα, το κρασί για να απλώνει η οικογένεια σαν την κληματαριά, το μέλι για να στάζει η γλώσσα τους και η ψυχή τους γλύκα, το  μήλο για να έχουν τα μέλη της οικογένειας κόκκινα μάγουλα και ακόμη το σκόρδο για να προστατεύονται από τα τσιμπήματα των εντόμων και το κρεμμύδι για να έχουν οι λεχώνες πολύ γάλα.

Στη μέση του Χριστόψωμου άναβαν ένα κερί και ο νοικοκύρης του σπιτιού  αφού θυμιάτιζε το σπίτι, το κάθε μέλος της οικογένειας χωριστά αλλά και τα ζωντανά του στάβλου, μοίραζε το Χριστόψωμο σε όλους, αφήνοντας  το πρώτο κομμάτι για το Χριστό. Το έθιμο ήθελε το τραπέζι να παραμένει στρωμένο και μετά το τέλος του γεύματος, ώστε να δειπνήσει και η Βρεφοκρατούσα  Παναγιά.

Το ίδιο βράδυ τα παλικάρια του χωριού τραγουδούσαν στους νοικοκυραίους τα δικά τους κάλαντα,       «Φέρτε μας κρασί να πιούμε…».

 

Οι μαθητές μας κέρδισαν τις εντυπώσεις του κοινού και καταχειροκροτήθηκαν.

Τους αξίζουν τα συγχαρητήρια μας!!!