Ακρίτες τιμούν Ακρίτες: Εορτασμός της 1ης Απριλίου 1955

Ένδοξες στιγμές του αγώνα του Κυπριακού λαού κατά του βρετανικού ζυγού και της βρετανικής αποικιοκρατίας (1955-1959) αναβίωσαν το πρωί της Τρίτης 1ης Απριλίου στο 5ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, σε μια συγκινητική εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την επετειακή αναγνώριση της έναρξης της εξέγερσης από την ΕΟΚΑ. Η εκδήλωση υπήρξε φόρος τιμής στους αγώνες και τις θυσίες των Κυπρίων που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου του αγώνα της ΕΟΚΑ, με έμφαση στις θυσίες και την αντίσταση των Κυπρίων κατά του βρετανικού αποικιοκρατικού καθεστώτος. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν συγγενείς αγωνιστών και ιστορικούς που μοιράστηκαν προσωπικές μαρτυρίες και αναμνήσεις από την εποχή του αγώνα, δίνοντας ζωντάνια στις σελίδες της Ιστορίας.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, η κ. Μαρία Τζιάτζη, καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. και Πρόεδρος του ΕΠΕΣ των Πειραματικών Σχολείων Ροδόπης, ο Γρηγόρης Παπαγιάννης, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ροδόπης κ. Χριστιάνα Κωνσταντίνου-Δούκα, ο Κύπριος αγωνιστής κ. Ανδρέας Βασιλείου και η σύζυγός του, η πρεσβυτέρα κ. Παναγιώτα Παπανικολάου-Σιριβιανού, μέλη και φίλοι της οικογένειάς της.

Η παρουσία αυτών των σημαντικών προσώπων ενίσχυσε τη σημασία της εκδήλωσης, αναδεικνύοντας την αλληλεγγύη και την εθνική μνήμη που συνδέει την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα υπενθύμισε την ανάγκη να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική κληρονομιά των αγώνων για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Οι “Ημέρες Ιστορικής Μνήμης” ως Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων του 5ου Πειραματικού Σχολείου Κομοτηνής, στοχεύουν στη διδασκαλία της ιστορίας με βιωματικό και καινοτόμο τρόπο, συνδυάζοντας τις ιστορικές γνώσεις με την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν, γνωρίζοντας τους πρωταγωνιστές που έζησαν τα γεγονότα και βιώνοντας την ιστορία μέσα από ποιήματα, τα τραγούδια και τους χορούς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης απήγγειλαν ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, «Αποχαιρετισμός στον Γρηγόρη Αυξεντίου», τα οποία αποδίδουν την ηρωική θυσία των Κυπρίων αγωνιστών, καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου, «12 Μυθοϊστορίες για την Κύπρο», που προσφέρουν μια συναισθηματική προσέγγιση των γεγονότων της Κύπρου. Ενσωματώνοντας την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και τα αποσπάσματα του βιβλίου της Ελένης Σβορώνου, η εκδήλωση απέκτησε συναισθηματική ένταση, αποδίδοντας τη θυσία και τη γενναιότητα των αγωνιστών, όπως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ο Γρηγόρης Αυξεντίου, με έναν τρόπο που άγγιξε την καρδιά των μαθητών. Η χορευτική παρουσίαση του σύγχρονου χορού από τις τρεις μαθήτριες στο τραγούδι “Παναγιά μου, Παναγιά μου” της Μαρίζας Κωχ, καθήλωσε και εντυπωσίασε το κοινό.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της μαρτυρίας ηρωικής πράξης του κ. Ανδρέα Βασιλείου, ο οποίος, με συγκίνηση, μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία και τα βιώματα από τον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου. Τόνισε τη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης, συμβουλεύοντας τους μαθητές με θερμά λόγια: “Όλοι οι μαθητές να έχετε ομόνοια μεταξύ σας, να μη μαλώνετε, να μη κάνετε bullying, να έχετε πίστη στην πατρίδα σας και να έχετε αγάπη !!!” Με αυτές τις σοφές και συγκινητικές κουβέντες, ο κ. Βασιλείου υπενθύμισε στους νέους τη δύναμη της ενότητας, της αγάπης για την πατρίδα και την ανάγκη να σέβονται ο ένας τον άλλον, προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα για το καλό της Κύπρου και της Ελλάδας.