«Καμήλες και Ντιβιτζήδες» – Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου»

Το σχολείο μας συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας με τίτλο «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου», το οποίο διοργανώθηκε αυτές τις ημέρες (17-20 Απριλίου) από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η δική μας συμμετοχή αφορά στην αναπαράσταση ενός τοπικού εθίμου/δρωμένου της Ανατολικής Ρωμυλίας, με τίτλο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες». Το δρώμενο, που υλοποιήθηκε από το τμήμα Δ1 του σχολείου μας, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Αναστασία Τοπάτση, βιντεοσκοπήθηκε και παρουσιάστηκε στο Συνέδριο σε απευθείας διαδικτυακή σύνδεση το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου 2024, μαζί και με παρεμφερές οπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες από το παρασκήνιο των γυρισμάτων). Η παρουσίαση έγινε μέσα σε εορταστικό κλίμα, με την δια ζώσης παρουσία στον χώρο του σχολείου και αρκετών γονέων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, και απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά και ενθουσιώδη σχόλια.

Συγχαίρουμε τους μικρούς πρωταγωνιστές της δράσης και, πλην της κας Τοπάτση, ευχαριστούμε θερμά και όσους επίσης συνετέλεσαν στην υλοποίησή της – και συγκεκριμένα την εικαστικό του σχολείου μας κα Ευτυχία Βασιλούδη, την εκπαιδευτικό κα Σταυρούλα Γιαννακίδου και τον υποδιευθυντή μας κ. Αθανάσιο Κολεντζαρίδη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες ακόμη οφείλουμε στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κομοτηνής κ. Ιωάννη Κυριαζή (για την παραχώρηση των χώρων του Λαογραφικού Μουσείου όπου έλαβε χώρα η βιντεοσκόπηση), την Μουσειολόγο κα Κέλυ Γκόγκου, τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης και τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής (για την παραχώρηση των παιδικών παραδοσιακών φορεσιών), και τον γονέα του σχολείου κ. Νικόλαο Μποντρότσο (για την βιντεοσκόπηση).

Επρόκειτο συνολικά για μία οργανωμένη δράση με άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, που εκπροσώπησε και διαφήμισε τον τόπο μας σε ένα Συνέδριο όπου συνολικά λαμβάνουν μέρος 394 σχολεία (και περισσότεροι από 8.500 μαθητές και εκπαιδευτικοί) από όλη την Ελλάδα, και για τον λόγο αυτό αξίζει να τύχει ευρείας τοπικής προβολής και διάχυσης