Εορτασμός της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα τιμήθηκε με λαμπρότητα στο σχολείο μας. Η 13η Οκτωβρίου 1904, ημέρα θυσίας του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του αγώνα στην πολύπαθη Μακεδονία.

Ως ελάχιστος φόρος τιμής στους Μακεδονομάχους Αγωνιστές, πραγματοποιήθηκε επετειακό αφιέρωμα στο αμφιθέατρο του σχολείου μας και συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Δ’, Ε’ και Στ’. Στο επετειακό αυτό αφιέρωμα έγιναν αναφορές στην έκρυθμη κατάσταση της Μακεδονίας στις αρχές του 20ου αιώνα και προβλήθηκε βίντεο για τον ήρωα Παύλο Μελά, ο οποίος με τον αγώνα του και τον θάνατό του έδωσε πνοή και όραμα για μια ελεύθερη Μακεδονία. Τα γεγονότα που περιγράφηκαν δημιούργησαν ερωτήματα στους μαθητές και ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Η επετειακή αυτή μέρα διανθίστηκε με παραδοσιακά ακούσματα και χορούς της Μακεδονίας, που παρουσίασαν χορευτές και χορεύτριες από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές από την περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Στο τέλος του αφιερώματος, μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους φιλοξενούμενους χορευτές πιάστηκαν σε έναν μεγάλο κύκλο και χόρεψαν χέρι με χέρι…όλοι μαζί…ενωμένοι!

Η εμβληματική προσωπικότητα και το ήθος του Παύλου Μελά συνεχίζουν να εμπνέουν στο πέρασμα των χρόνων…

«Γιατί αυτός ήταν ο Παύλος Μελάς. Αποφασιστικός, ατρόμητος, ηγετικός και ταυτόχρονα βαθιά ευσεβής, ανιδιοτελής και ευαίσθητος.

Ένα υπέρλαμπρο αστέρι, που έλαμψε για ελάχιστο χρόνο,

μα το φως του έμεινε για πάντα στο στερέωμα.»