Μια επιστολή των μαθητών της Δ΄ τάξης προς τον Δήμαρχο της πόλης μας

        Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας και της Ενότητας «Εμένα με νοιάζει …», που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην προστασία του περιβάλλοντος, έμαθαν πώς να γράφουν μία επίσημη επιστολή.

       Πράγματι, έγραψαν  επιστολές με θέμα το περιβάλλον, την πόλη και το σχολείο τους κι οι περισσότερες από αυτές είχαν παραλήπτη τον δήμαρχο της πόλης τους.  Στο τέλος οι μαθητές εξέφρασαν την επιθυμία να του παραδώσουν μία από αυτές. Επειδή, όμως, εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν αδύνατο, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν και της τηλεκπαίδευσης, σκέφτηκαν πως θα μπορούσε η επιστολή τους  να σταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.  

       Και εδώ έρχεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού, που δεν είναι άλλος από το  να κάνει πράξη όσα προσπαθεί να  διδάξει στους μαθητές του, την ειλικρίνεια, την υπευθυνότητα, το θάρρος, τη δημοκρατία. Αποφασίστηκε, λοιπόν, μέσα στο διαδικτυακό μας μάθημα να συντάξουμε συλλογικά μια επιστολή με θέμα, το σημαντικότερο  για αυτούς, ο περιβάλλον χώρος του σχολείου τους.    

     Το ηλεκτρονικό μήνυμα με τίτλο, «Μια επιστολή – Μια χριστουγεννιάτικη ευχή»   στάλθηκε στον δήμαρχο της πόλης μας  στις 23 Δεκεμβρίου του 2020 μαζί με τις ευχές και τις ζωγραφιές των μικρών μαθητών. Η ικανοποίησή τους ήταν μεγάλη και  η χαρά τους ενθουσιώδης!    

     Στις 10 Ιανουαρίου, που οι μαθητές  επέστρεψαν στο σχολείο, το μοναδικό θέμα που τους απασχολούσε ήταν η επιστολή και αν ο δήμαρχος τους απάντησε. Και πράγματι, η απάντηση ήρθε στις 15 Ιανουαρίου. Στην απαντητική επιστολή του ο Δήμαρχος, κ. Γκαράνης, τους επαίνεσε για τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς και την ευαισθητοποίηση που έδειξαν τόσο σε θέματα του περιβάλλοντος όσο και για τη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, όπως χαρακτηριστικά τους έγραψε. Επίσης τους υποσχέθηκε ότι  ως Δημοτική Αρχή κι ο ίδιος προσωπικά ως Δήμαρχος  θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν σε  όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αιτήματά τους. 

    Διαβάζοντας την επιστολή η χαρά τους ήταν απερίγραπτη, γιατί  οι προτάσεις τους, το ενδιαφέρον τους, η υπευθυνότητά τους βρήκε ανταπόκριση.

 Ένιωσαν υπεύθυνοι πολίτες…   Και ήταν!

Η δασκάλα

Αναστασία Κυριαζή