Επίσκεψη στο Υδραγωγείο της Κομοτηνής στο Εργοστάσιο της ΔΕΗ και στο Φράγμα της Γρατινής

Στις 10-03-2015 οι μαθητές των Τμημάτων Δ1, Δ2, Δ3 επισκεφθήκαμε το Υδραγωγείο της πόλης μας. Εκεί ο υπεύθυνος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., κ. Αϊβατζίδης Στέφανος, μας ξενάγησε στους διάφορους χώρους και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την ύδρευση.

Το νερό που φτάνει στο υδραγωγείο προέρχεται από:

α)Επιφανειακά νερά του χειμαροπόταμουΒοσβόζη, που αποτελούν το 70% του συνολικού απαιτούμενου για ύδρευση νερού.

β)Υπόγεια νερά από 20 γεωτρήσεις που βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της πόλης, και αποτελούν το 30% του συνολικά απαιτούμενου για ύδρευση νερού.

Τα νερά αυτά μεταφέρονται στη μονάδα επεξεργασίας νερού που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της πόλης.

Το νερό υφίσταται μια σειρά από διεργασίες που είναι απαραίτητες για τον καθαρισμό του.

Αυτές είναι:

1.       Καθίζηση σε δεξαμενές καθίζησης συνολικού όγκου 3500 κ.μ. όπου το νερό απαλλάσσεται από το μεγαλύτερο μέρος των αιωρούμενων στερεών του. Η διαδικασία καθίζησης είναι τρεις ώρες.

2.       Διύλιση σε έξι κλίνες άμμου, όπου το νερό απαλλάσσεται από όλα τα αιωρούμενα στερεά του, και από το μεγαλύτερο μέρος του μικροβιολογικού φορτίου. Η συνολική επιφάνεια των αμμόφιλτρων είναι 144 τ.μ. Οι αμμοκλίνες καθαρίζονται με αντίστροφη πλύση δύο φορές την ημέρα.

3.       Το νερό αφού περάσει από τα φυσικά φίλτρα της άμμου και των χαλικιών καταλήγει σε υπόγειες δεξαμενές. Εκεί χλωριώνεται με αέριο χλώριο. Στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. μας είπαν ότι είναι οι μόνοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που χρησιμοποιούν το αέριο χλώριο. Είναι βέβαια πιο ακριβό από το υγρό χλώριο αλλά λιγότερο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

4.       Αποθήκευση του νερού σε υπόγειες δεξαμενές, ώστε αυτό να διατηρείται δροσερό.Το πόσιμο νερό ελέγχεται καθημερινά ποσοτικά και ποιοτικά ώστε να προσφέρεται πάντοτε υγιεινό και άφθονο σε όλους τους συμπολίτες μας.

 Φωτογραφίες από το Υδραγωγείο της πόλης μας

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο της ΔΕΗ που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής (ΒΙ.ΠΕ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ) σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ΝΑ της πόλης μας.

Η ξενάγησή μας  στο εργοστάσιο  ξεκίνησε από το θάλαμο ελέγχου. Από  αυτόν τον θάλαμο  ελέγχεται ολόκληρο το εργοστάσιο από  ένα μεγάλο πίνακα  με πολλά φωτάκια και από πολλές οθόνες υπολογιστών.  Επίσης υπάρχουν κάμερες  που επιβλέπουν την ασφάλεια του εργοστασίου αλλά και του φράγματος της Γρατινής.

Οι υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν  ότι το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται με δύο τρόπους στο εργοστάσιο. Ο πρώτος είναι η καύση του φυσικού αερίου που έρχεται από τη Ρωσία και την Τουρκία. Η καύση του φυσικού αερίου  γίνεται στον αεροστρόβιλο.  Ο  δεύτερος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται με τη χρήση των καυσαερίων αυτής της καύσης στον ατμοστρόβιλο .Έτσι ελάχιστα από τα καυσαέρια της καύσης του φυσικού αερίου διαφεύγουν στο περιβάλλον.  Σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου το εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει για 3 συνεχόμενα 24ωρα με πετρέλαιο.

Έπειτα  επισκεφθήκαμε το χώρο όπου βρίσκονται  οι ατμοστρόβιλοι  μέσα στους οποίους μπαίνει  ο ατμός  με  πίεση 90κ. ανά τ.ε. και θερμοκρασία 500 βαθμών Κελσίου.

Τελειώνοντας την ξενάγησή μας φθάσαμε στον πανύψηλο Πύργο με ύψος 120 μέτρα. Αυτός λειτουργεί σαν ψυγείο. Ψύχει το νερό που έρχεται από το φράγμα της Γρατινής   με σκοπό αυτό να ξαναχρησιμοποιηθεί. Ο ατμός που βλέπουμε να βγαίνει από τον Πύργο είναι το περίσσευμα της όλης διαδικασίας και τελείως ακίνδυνος για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Τέλος, ύστερα από διαδρομή  15  περίπου λεπτών με το λεωφορείο, φτάσαμε στο φράγμα της Γρατινής. Εκεί  μας ξενάγησε ο υπεύθυνος διαχείρισης του φράγματος. Μας εξήγησε πως το νερό από το φράγμα πηγαίνει στο εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. με υπόγειους σωλήνες μήκους 13 χιλιομέτρων. Όταν φτάσει στο εργοστάσιο , αφού καθαριστεί, χρησιμοποιείται για την ψύξη των εγκαταστάσεων, όπου χρειάζεται. Ένα μέρος από το νερό αυτό εξατμίζεται και αναπληρώνεται πάλι από το φράγμα. Το βάθος του φράγματος είναι  45 μ. και συγκεντρώνει τα νερά του χειμάρρου Αμυγδαλορέματος. Τους καλοκαιρινούς μήνες ένα  μέρος  από τα νερά του φράγματος χρησιμοποιείται  και για την άρδευση των χωραφιών της περιοχής.

 

Οι δασκάλες των Τμημάτων Δ1, Δ2, Δ3

ΓκοτζαρίδουΚερατσώ, Κιργιαλάνη Κυριακή, Βαβαλιαγκάκη Σουλτάνα

Φωτογραφίες από το εργοστάσιο της  ΔΕΗ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

Φωτογραφίες από το φράγμα της Γρατινής