Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Την Τρίτη 10-02-2015 οι μαθητές των Τμημάτων Δ1, Δ2, Δ3 επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου με τίτλο : «Θαμμένα στο χώμα μυστικά».

Οι μαθητές πριν την έναρξη του προγράμματος συζήτησαν στο σχολείο με τις δασκάλες τους για τους όρους: «Μουσείο, είδη Μουσείων, αρχαιολόγος, ανασκαφή, ευρήματα, συντηρητής έργων τέχνης, εκθέματα, αρχαιοκαπηλία, αρχαιολογικοί χώροι της Θράκης».  

Τους μαθητές υποδέχτηκε στο Μουσείο η αρχαιολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα. Στα πλαίσια του προγράμματος, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και προσπάθησαν να βρουν αντίγραφα ευρημάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο και τα οποία  η αρχαιολόγος με τους συνεργάτες της είχαν κρύψει μέσα σε αμμοδόχους.

Στη συνέχεια η κάθε ομάδα πήρε το κουτί με τα ευρήματα της ανασκαφής της και πηγαίνοντας σε έναν άλλο χώρο, που ήταν το εργαστήρι συντήρησης, προσπάθησε να καθαρίσει τα αντικείμενα και να τα καταγράψει. Οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους ένα κιβώτιο με εργαλεία συντήρησης και καταγραφής αρχαιολογικών ευρημάτων ( πινέλα, βουρτσάκια, σφουγγαράκια, γυαλιά, πίνακες καταγραφής αντικειμένων, μεζούρες και μετροταινίες, μολύβια, ξυλομπογιές, σβηστήρες, ξυστήρες κ.α.).Εργάστηκαν, όπως εργάζονται οι συντηρητές έργων τέχνης, και ένιωσαν μεγάλη ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.

Στο τέλος η κάθε ομάδα ανέλαβε να κρύψει ξανά τα ευρήματά της μέσα στις αμμοδόχους, που υπήρχαν στο αίθριο του Μουσείου, για να προσπαθήσει να τα ανακαλύψει η επόμενη ομάδα μαθητών που θα ερχόταν στο Μουσείο.

Ήταν ένα πρόγραμμα εξαιρετικό, πολύ καλά οργανωμένο . Οι μαθητές έφυγαν ενθουσιασμένοι και αποκόμισαν μόνο θετικά στοιχεία από αυτή την επίσκεψη.

Οι δασκάλες των τμημάτων

Γκοτζαρίδου Κερατσώ, Κιριαλιάνη Κυριακή, Βαβαλιαγκάκη Σουλτάνα