28/3/2013: Η συγγραφέας κα. Λίτσα Ψαραύτη στο σχολείο μας

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 η συγγραφέας κ. Λίτσα Ψαραύτη επισκέφτηκε το σχολείο μας μετά από πρόσκλησή μας. Την υποδεχτήκαν στο χώρο του αμφιθεάτρου μαθητές του σχολείου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Κωνσταντίνος Τζιώτζιος και την παρακολούθησαν η σχολική σύμβουλος κ. Όλγα Βουλγαρίδου, η υποδιευθύντρια κ. Τζούλια Γκοτζαρίδου, η πρώην διευθύντρια του σχολείου κ. Νίκη Κουκούλη, μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Η συγγραφέας παρακολούθησε τις δράσεις που είχαν εκπονήσει οι μαθητές κατά τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα οι μαθητές του  ΣΤτμήματος πρόβαλαν σε Power Point τις εργασίες και τις εντυπώσεις τους από το βιβλίο «Το διπλό ταξίδι», καθώς και από άλλα βιβλία της και της αφιέρωσαν το παραδοσιακό τραγούδι       «Σαμιώτισσα», τιμώντας έτσι την Σαμιώτισσα συγγραφέα.

 

Οι μικροί μαθητές του Γ1 τμήματος παρουσίασαν σε θεατρικό δρώμενο το βιβλίο « Η μαμά κάνει απεργία» και έκλεισαν την εκδήλωση τραγουδώντας μαζί με το τμήμα Γ2 το τραγούδι «Ο Εφιάλτης  της Περσεφόνης» του Νίκου  Γκάτσου.

Η κ. Ψαραύτη, αφού παρακολούθησε την εκδήλωση που δόθηκε προς τιμήν της, συγχάρηκε τους μικρούς μαθητές, συζήτησε μαζί τους, απάντησε στις  ερωτήσεις τους και υπομονετικά υπέγραψε βιβλία, που είχαν διαβάσει τα παιδιά. Μίλησε στα παιδιά για την αξία του βιβλίου τονίζοντας ότι τα βιβλία εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο, καλλιεργούν τη φαντασία και προβάλλουν ωραία μηνύματα και ηθικές αξίες, που έχουν ξεχάσει οι μεγάλοι. Τα βιβλία, είπε, μιλούν για την αγάπη, τη φιλία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, το σεβασμό στο περιβάλλον και στο συνάνθρωπό μας, μιλούν για την αγάπη στην πατρίδα μας, την ιστορία του τόπου μας και βέβαια μας ταξιδεύουν σε άλλους τόπους και μας γνωρίζουν άλλους λαούς. Τέλος τόνισε: «Εμείς οι συγγραφείς λέμε στα μεγαλύτερα παιδιά ότι ο κόσμος δεν είναι όμορφος και αγγελικά πλασμένος. Υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα κοινωνικά, εκτός από την κρίση υπάρχει ανεργία και φτώχεια, ρατσισμός και ναρκωτικά και προβλήματα που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά από τώρα, γιατί πολλές φορές η άγνοια είναι που σκοτώνει».

Οι μικροί μαθητές, οι οποίοι σπάνια έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μία συγγραφέα, ενθουσιάστηκαν από την  αμεσότητα της συγγραφέως, την απλότητά της και το πόσο προσιτή και αγαπητή  φάνηκε στα μάτια τους.

Για την εκδήλωση συνεργάστηκαν οι δασκάλες: Αναστασία Κυριαζή της ΣΤ΄ τάξης, Αθανασία Κιοσέ και Αγγελική Δημητριάδου της Γ΄ τάξης. Ευχαριστούμε  επίσης για την σημαντική τους υποστήριξη στην εκδήλωση μας τη θεατρολόγο κ. Δήμητρα Τσαπαδίκου, τη μουσικό κ. Βερόνικα Σεμερτζίδου, και τον κ. Σωτήρη Γυφτόπουλο εκπαιδευτικό των Τ.Π.Ε.